Jakubko - Zelinová, Hana, 1914-2004 (Klub mladých čitateľov, 1982)
Príbeh určený deťom a mládeži bol napísaný na prelome 50. a 60. rokov 20. storočia, no ani s odstupom času nestratil nič zo svojej príťažlivosti. Zachytáva obdobie druhej svetovej vojny a SNP. Autorka v ňom približuje malým čitateľom dojímavý príbeh malého cigánskeho chlapca, ktorý sa ocitol u staršej osamelej ženy s veľkým srdcom. Ich očami sa detskí čitatelia môžu zoznámiť s neľahkými časmi našej nedávnej minulosti a jej tragickom vplyve na mnohé ľudské osudy.