Verlioka (Verlioka) - Kaverin, Veniamin Aleksandrovič, 1902-1989; Marušiak, Jozef, 1932-; Vojtášek, Alexej, 1952-; Fudala, Gregor; Hulmanová, Mária (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1985)
Rozprávka nielen pre deti. Veď či len deti túžia, aby na svete zvíťazilo dobro a pravda? V Kaverinovej rozprávke dobro víťazí - a navyše okrem splnenia tejto trošku detskej túžby nájde v nej dospelý čitateľ splnenie svojich túžob po dobrej literatúre, po radostnej hre s predstavami, slovami, po vtipe a dobromyseľnom humore, ale aj po satirických šľahoch na naše večné i dnešné slabosti.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; fantazijné romány; mýty ruské; próza; Kaverin, Veniamin Alexandrovič, vlastným menom Veniamin Alexandrovič Zilber (ruský prozaik. * 19.04.1902 Pskov, Rusko - 02.05.1989 Moskva, Rusko); Marušiak, Jozef (slovenský prekladateľ, publicista. * 22.11.1932 Hybe, Slovensko -); ruská literatúra - texty; Vojtášek, Alexej (český výtvarný umelec, ilustrátor. * 13.12.1952 Roudnice nad Labem, Česko -)