Zlaté jablká Hesperidiek - Tublin, Valentin; Szabová, Naďa (Bratislava Obzor, 1979)
Paralelizácia homérovskej minulosti a súčasnosti umožnenej navonok horúčkami, ktoré 15-ročný leningradský študent Dimka dostane, keď ochorie na maláriu, a navyše úloha napísať referát o Homérovi, ktorou poveria Dimka, člena historicko-umenovedného krúžku pri Ermitáži...
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; romány o láske; próza; ruská literatúra - texty