Staroveké báje a povesti : (Starověké báje a pověsti) - Mertlík, Rudolf, 1913-1985 (Panteón, 1988)
Obsiahly súbor starých gréckych bájí, povestí a mýtov, citlivo pretlmočiť znalcom antického kultúrneho odkazu, nás zavádza do sveta gréckych bohov, hrdinov a kráľov, ktorých osudy sa stali nevyčerpateľným zdrojom inspirácie europského umení. Grécke povesti sú doplnené najznámejšími bájami z rímskych dejín o Hercule, Aeneovi, Romulovi a Remove ai Druhé vydanie autor rozšíril o rozprávanie z gréckych dejín.