Podivuhodný pán Magnusek : (Podivuhodný pan Magnusek) - Ryska, Jan, 1916-1983 (Mladé letá, 1982)
Úsmevný román o podivuhodnom štyridsiatnikovi, ktorý svojím zmyslom pre humor, bohatou fantáziou i dobrotou srdca zhromaždí okolo seba niekoľko zaujímavých ľudí od inžinierov cez študenta a lekára až po dobrosrdečného penzistu a prinúti ich prežívať všedný život veselo a ako vzrušujúcu drámu.