Čierny trpaslík : (The black dwarf) - Scott, Walter, 1771-1832 (Dobré slovo, 1976)
Na pustom vresovisku, opradenom strašidelnými povesťami, objaví sa jedného dňa podivný tvor, skôr netvor. Poverčivý ľud, ktorý nazval tohto nešťastníka Čiernym trpaslíkom alebo Múdrym Elshiem, podnes mu pripisuje nadprirodzenú moc, lebo sa rozumel chorobám ľudí a dobytka. No ľudská fantázia radšej vidí v užitočných činoch nečisté sily, v skale podivného tvaru začarovanú strigu, než by pusté, nevľúdne miesto urobila prívetivejším čo len jedinou jasnejšou črtou. Po dlhotrvajúcich, vyčerpávajúcich vojnách medzi Anglickom a Škótskom nastal vytvorením Únie vytúžený mier. Avšak niekoľko nespokojencov pripravovalo tajne pôdu pre návrat kráľa z vyhnanstva. De Vere, ktorého minulosť je zahalená tajomstvom, neváha donútiť svoju dcéru Isabellu vydať sa za Langleyho, hoci dievčina je priaznivo naklonená inému. Isabella, aby zachránila otcovu česť, rozhodne sa vydať za nemilovaného pytača. Zúfalá deva však netuší, že pred nežiadúcim manželom ju zachráni človek, o ktorom by to najmenej predpokladala.