Rytier Roland: Hrdinské legendy starého Francúzska : (Hrdinské legendy staré Francie) - Cibula, Václav, 1925- (Pradávne príbehy, 1975)
Každá doba má svojich hrdinov a bohatierov. Ľudia žili vtedy úplne inak ako my, ale už vtedy vedeli, že človek nesmie a nemôže žiť iba pre seba. Hrdinské spevy nehovoria len o udatných činoch a podujatiach dávnych rytierov, ale aj o ich živote a zvykoch, ako v tej dobe zmýšľali a cítili. Veď ktože z vás by netúžil byť smelý ako Roland, múdry ako Oliver, verný danému slovu ako Renald a jeho bratia?