Guy Mannering : (Guy Mannering) - Scott, Walter, 1771-1832 (Mladé letá, 1969)
Historický román privádza čitateľov do starého Škótska. Je obrazom všedného života, ktorého hrdinovia zažijú mnoho nevšedných príhod a veľkých dobrodružstiev. Mannering nie je len román o odvážnych mužoch, ktorí musia tvrdo bojovať o svoj úspech a šťastie, ale aj knihou o veľkej, romantickej láske, ktorej osud stavia do cesty mnoho prekážok. Mladý Angličan Guy náhodou prenocuje na Ellangowanskom zámku a netuší, ako veľmi tento kraj a jeho ľudia zasiahnu do jeho života...