Slovo o pluku Igorovom: A ďalšie staroruské historické povesti : (Slovo o polke Igoreve) - Križanová-Brindzová, Helena, 1922-1990; Hložník, Vincent, 1919-1997; Slobodová, Elena (Mladé letá, 1986)
Vyvrcholením knihy je slovo o pluku Igorovom, Povesť o krvavej bitke s Mamajom a Zadončina. Slovo o pluku Igorovom je jednou z najvýznamnejších pamiatok staroruskej literatúry, v ktorom génius ruského národa stvoril vari najpoetickejší obraz tragického obdobia ruských dejín. Dve nasledujúce diela predstavujú protipól Slova o pluku Igorovom. Zobrazujú jednu z najslávnejších bitiek na rieke Done - Kulikovskú bitku,ktorá znamenala obrat v silách protivníkov. Moskovskému veľkokniežaťu Dmitrijovi Ivaničovi sa, narozdiel od Igora Sviatoslaviča, podarilo pod spoločnú zástavu zjednotiť takmer všetky ruské knižastvá. Vďaka jednote a prezieravej vojenskej taktike dvestopäťdesiattisícová ruská armáda porazila osemtisícovú armádu vojvodcu Mamaja.