Prípad Jantárovej komnaty : (Případ Jantárové komnaty) - Souček, Ludvík, 1926-1978 (Klub mladých čitateľov, 1983)
Vedeckofantastický román, ktorý na pozadí nacistických krádeží umeleckých diel počas druhej svetovej vojny a tiež vzácnej jantárovej komnaty, ulúpenej z Jekaterinského paláca v Puškine pri Leningrade, rozpráva o nacistickom vývoji supersonických lietadiel a o snahe nacistov pritiahnuť magnetom z vesmíru lietajúci tanier, vyrobiť ho a s jeho pomocou sa zmocniť vlády nad svetom. Autor tu dokonale mieša a kĺbi výsledky vedeckého poznania, reálnych skutočností s vedeckou fantáziou.