Prípad Jantárovej komnaty (Případ Jantárové komnaty) - Souček, Ludvík, 1926-1978; Mariani-Mudrochová, Daria; Haščič, Marcel, 1954-; Gálová, Marta (Bratislava Mladé letá, 1983)
Vedeckofantastický román, ktorý na pozadí nacistických krádeží umeleckých diel počas druhej svetovej vojny a tiež vzácnej jantárovej komnaty, ulúpenej z Jekaterinského paláca v Puškine pri Leningrade, rozpráva o nacistickom vývoji supersonických lietadiel a o snahe nacistov pritiahnuť magnetom z vesmíru lietajúci tanier, vyrobiť ho a s jeho pomocou sa zmocniť vlády nad svetom. Autor tu dokonale mieša a kĺbi výsledky vedeckého poznania, reálnych skutočností s vedeckou fantáziou.
Pre čitateľov od 13 rokov.
Keywords: romány autorské; dobrodružné romány; vedecko-fantastické romány; próza; česká literatúra - texty; Souček, Ludvík (popredný český spisovateľ science fiction najmä pre mládež a literatúry faktu, v ktorej popularizoval tzv. záhadologické teórie. Rovnako preložil Spomienky na budúcnosť od populárneho Ericha von Dänikena, 17.5.1926 Praha - 26.12.1978 Praha); pre čitateľov od 13 rokov