Muránska Venuša - Reuss, Gustáv, 1818-1861 (Pamäti a dokumenty, 1982)
Kniha obsahuje dve prózy slovenského lekára, botanika, etnografa a historika: historický román Grófka Mária Betlenová a národopisnú črtu Obraz zo Zdychavy, dej ktorých sa odohráva na Muránskom hrade a v malej gemerskej dedinke v Muránskej Zdychave...