Bony a myš. Po stope novej topánky. Starí mládenci z Broken Hillu : (Bony and the Mouse; The Clue of the New Shoe; The Bachelors of Broken Hill) - Upfield, Arthur William, 1890-1964 (Zelená knižnica, 1976)
Tri detektívne romány z exotického prostredia austrálskeho vnútrozemia spája postava originálneho inšpektora s nemenej originálnym menom Napoleon Bonaparte. Bony je zvláštny muž tmavej pleti s prenikavo belasými očami, najdúch, miešanec, bezočivý, so zmyslom pre humor, a veľmi ľudský. O svojich rodičoch vie len toľko, že matka bola domorodkyňa, otec beloch a že po nich zdedil dary, ktoré ho predurčujú na detektívnu prácu vysokých kvalít. Od matky vrodenú intuíciu, trpezlivosť a vytrvalosť, od otca inteligenciu, logiku, kombinačné schopnosti. To, že je miešanec, určuje veľmi presne jeho sociálne postavenie a Bony dobre vie, že môže obstáť vo svojej práci, len ak sa nedopustí najmenšej chybičky, čo sa prepáči belochovi, znamenalo by uňho koniec detektívnej kariéry. Sebavedome sa púšťa do riešenia najkomplikovanejších záhad, ktoré sa iným nedarí rozlúštiť. A prirodzene, že ich aj vyrieši. Upfield sa už postará o to, aby jeho hrdina vždy rozmotal dôkladne pozpletané uzly zločinu.