Človeka hľadám - Poničan, Ján, 1902-1978 (Čítanie študujúcej mládeže, 1982)
Výber z básnikov tvorby reprezentuje najmä dva základné okruhy Poničanovho diela - spoločenský a intímny (poézia, próza a divadelné hry). Vybraný materiál je rozčlenený do štyroch častí: prvú vymedzujeme rokmi 1922-1932, druhú časť rokmi 1933-1938, v tretej časti sú ukážky tvorby z vojnových rokov a v poslednej štvrtej časti sú ukážky z tvorby rokov 1945-1972.