Farebná tvorivá fotografia - Tausk, Petr, 1927-1988 (Osveta, 1985)
Čím skôr si záujemca o farebné snímky uvedomí ich svojráznosť, tým rýchlejšie nastúpi správnu cestu. K jej nájdeniu má dopomôcť kniha Petra Tauska. Autor v nej postupuje najprv od všeobecného rozboru farebných odtieňov a psychológie ich vnímania k špecifickým požiadavkám na technické vybavenie a k voľbe fotografických citlivých materiálov. Ďalšia časť publikácie sa venuje opisu čiastkových úkonov, v rámci postupu vedúceho k snímaniu farebných záberov, pričom autor stále pripomína, akým spôsobom ich možno modifikovať, aby fotografujúci dosiahol optimálne výsledky. Remeselné a umelecké zásahy sa vo fotografii vzájomne prelínajú a práve z tohto hľadiska je riešená aj kapitola, ktorá sa zaoberá významom oboch stránok týchto činností. Autor je nielen teoretik, ale aj aktívny fotograf, takže veľa tvrdení dopĺňa vlastnými skúsenosťami. V poslednej, rozsiahlej časti venovanej praktickým ukážkam, kde vysvetľuje čitateľovi, ako možno riešiť častejšie sa vyskytujúce námety.