Pastierča - Tajovský, Jozef Gregor, 1874-1940 (Klub mladých čitateľov, 1972)
V pastierčati je príčinou Zuzkinej a neskôr aj Samkovej smrti triedna pýcha Samkových rodičov. Stavovské predsudky a túžba po zveľadení majetku zvíťazili aj nad rodičovským záujmom o osobné šťastie vlastného dieťaťa.