Spod kosy. Tŕpky. Zbohom - Tajovský, Jozef Gregor, 1874-1940 (Hviezdoslavova knižnica, 1980)
Náš výber z Tajovského próz tvoria tri zbierky. Ak v zbierke Spod kosy chvíľami zasvieti iskierka nádeje na lepší osud robotného človeka, V Tŕpkach už prevláda rezignácia, zmierenie sa s údelom, ba až zúfalstvo. A zo zúfalstva sa potom rodilo východisko z ťažkého položenia - v odchode do cudziny, vo vysťahovalectve, ktoré je hlavnou témou zbierky Zbohom. Prijímať život ako údel, úlohu, ktorú treba statočne zvládnuť, to je krédo najideálnejších hrdinov Tajovského poviedok.