Tajovský 2: Smrť Ďurka Landsfelda. Spomienky. Cesta. Blúznivci. Podobizne. Hrdina - Tajovský, Jozef Gregor, 1874-1940 (Zlatý fond slovenskej literatúry, 1974)
Smrť Ďurka Langsfelda je dramatizovaním udalostí z roku 1849. Juraj Langsfeld bol slovenský národovec, učiteľ, kazateľ a dobrovoľník. Ako poručík slovenskej dobrovoľníckej armády si získal uznanie pri obrane šútovskej úžiny proti maďarským vojskám. Za svoje ideály bojoval až do smrti, neváhajúc obetovať pre ne vlastný život.