Eurovrahovia : (The Euro-Killers) - Rathbone, Julian, 1935- (Labyrint, 1987)
Veľká nadnárodná chemická spoločnosť EUREAC sa pripravuje uskutočniť veľkolepý projekt rozšírenia výroby, ktorý robí starosti ochrancom životného prostredia a pre ktorý sa spoločnosť stáva terčom vyhrážok extrémistickej organizácie. Po únose Wolfganga Herma, čelného predstaviteľa spoločnosti, začína komisár Jan Argand vyšetrovať tento prípad. I keď pátranie smeruje zdanlivo k jednoduchému záveru, Arganda, a s ním i čitateľa, čaká nakoniec veľké prekvapenie. Román, odohrávajúci sa vo fiktívnej provincii Brabt kdesi pri pobreží Severného mora, vzbudil v čase vyjdenia pozornosť kritickým zobrazením niektorých ekonomických a sociálnych aspektov zdanlivo prosperujúcej buržoáznej spoločnosti.