Sestra v plameňoch - Przyboš, Julian, 1901-1970 (Klub milovníkov poézie, 1968)
Julian Przyboš je najvýraznejším predstaviteľom krakovskej avantgardy, ktorá nastupuje v dvadsiatych rokoch po prvej svetovej vojne a v modernom poľskom umeleckom hnutí zohrala významnú úlohu. Przyboš - ako väčšina jeho krakovských kolegov - prichádza z dediny a jeho spätosť s poľským sedliactvom sa odráža v celej jeho dlhoročnej tvorbe, ako to vidno aj v mnohých veršoch tohoto výberu.