Sedem stupňov ku kráľovstvu : (Koning van Katoren) - Terlouw, Jan (Klub mladých čitateľov, 1985)
Hlavný hrdina, dospievajúci chlapec Stach, sa narodil v akejsi zvláštnej krajine práve vtedy, keď tam zomrel kráľ. V knihe osudu bolo napísané, že novým kráľom sa má stať on. Keď chlapec vyrástol, hlásil sa u ministrov, ktorí dovtedy vládli, že sa chce stať kráľom. No ministri sa nijako nechceli vzdať moci a vymysleli pre Stacha sedem, podľa nich, nesplniteľných úloh. Stach sa do nich pustil s celou odvahou mladosti a rozhodol sa za každú cenu zdolať tých sedem stupňov ku kráľovstvu...