Atlas jazyků: Vznik a vývoj jazyků napříč celým světem : (The atlas of languages) - Comrie, Bernard: 1947-; Matthews, Stephen; Polinská, Mária (Metafora, 2007)
Komplexní přehled jazykových rodin, jejich rozšíření a problematiky vás uvede do zajímavé říše jazyka a lingvistiky. V detailním výčtu jazykových rodin každé oblasti na světě jsou často odhaleny unikátní rysy gramatiky a slovní zásoby, doložené archeologickými nálezy a ovlivněné historickými, kulturními, sociálními fakty i politickými dopady. Vývoj více než 200 jazyků je vylíčen a doplněn mnoha příklady spolu s fotografiemi starobylých nálezů, rukopisů, pamětihodností a soch. Atlas jazyků poskytuje nápaditým a vyčerpávajícím způsobem vzrušující průnik do jedinečného lidského komunikačního řádu ľ do daru řeči.