V divokých pralesoch Bornea : (Urwaldwildnis Borneo) - Helbig, Karl (Osveta, 1963)
Vražda v nepreniknuteľnom pralese! Príšerný zločin lovcov lebiek! Kto z nás kedysi nečítal podobné titulky o ďalekom Borneu? Akí sú jeho obyvatelia? Sú skutočne takí ukrutní? Na všetky tieto otázky sa pokúsil nájsť odpoveď známy geograf dr. K. Helbig, ktorý sa vydal na púť za vyriešením všetkých týchto záhad. Nešiel však na čele veľkej a honosnej výpravy, vybavený všetkými vymoženosťami modernej vedy a techniky. V sprievode svojho kamaráta a niekoľkých domorodých nosičov, ktorých takmer denno-denne menil, zapadol na dlhé mesiace do mlčanlivej temnoty hrozivého pralesa, kde často ešte nevkročila noha bieleho človeka, plazil sa po vratkých bambusových tyčiach nad bezodnými močiarmi, prichádzal - často na smrť vyčerpaný a ustatý - do primitívnych chatrčí domorodcov, prežíval s nimi veselé i smutné príhody, vedno s nimi popíjal opojné ryžové víno a zúčastňoval sa ich svojráznych slávností.