Vyšetrovatelia: Päť kriminálnych príbehov : (Sledovateli) - Bajev, Oleg; Martynov, Valerij; Gusev, Valerij; Panasian, Sergej; Feofanov, Jurij; Juninová, Ľubov (Obzor, 1987)
Prednosťou piatich kriminálnych príbehov, prezentovaných v tejto knihe, je že vychádzajú zo skutočných udalostí, a ukazujú tak výsek zo života. Aj keď v tomto prípade z jeho negatívnej strany. Je to rozprávanie o narušení zákona, o zločine, či už ide o vraždu, krádež a lúpež, podvod či hospodárske delikty, sledujeme tu priebeh vyšetrovania, zhromažďovanie dôkazov, rozpletanie falošných indícií a napokon odhalenie a usvedčenie páchateľov. Pracovníkom sovietskej milície a prokuratúry však nemôže ísť a nejde iba o dopadnutie a usvedčenie páchateľa. V nijakej inej spoločnosti nevystupuje tak výrazne moment morálno-výchovný. Nestačí zločin trestať, treba odhaľovať jeho korene, podmienky, v ktorých vzniká, a treba mu predchádzať. Aj sám narušiteľ zákona si musí uvedomiť nesprávnosť svojho konania. Aktuálnosť týchto príbehov je v tom, že ide o bežné, pomerne časté delikty, ktoré by sa mohli prihodiť aj u nás. Preto môžu pôsobiť ako výstražné memento aj v našom prostredí.