Šel malíř chudě do světa: Verše k obrázkům Mikoláše Alše - Seifert, Jaroslav, 1901-1986 (Československý spisovateľ, 1987)
Jedna z nejčtenějších a nejoblíbenějších básnických sbírek Jaroslava Seiferta. Sbírka veršů, které básník vytvořil k drobným kresbám M.Alše. Zralá mistrovská poezie, přitom přístupná širokému okruhu čtenářů, mladých i starších.