Yvette. Mesačný svit. Miss Harriet. Chata v horách a iné: 3. diel : (Oeuvres complétes) - Maupassant, Guy de, 1850-1893 (Zlatý fond svetovej literatúry, 1986)
Poviedky sú zaľudnené najrozličnejšími typmi a charaktermi ľudí. Ako jeden z mála spisovateľov svojho storočia dôverne pozná vidiecky ľud a díva sa naňho bez najmenšieho romantického očarenia. V poviedkach sa usiluje o čo najdokonalejšiu ilúziu skutočnosti.