Strieborný lipeň : (Stříbrný lipan) - Tomeček, Jaromír, 1906-1997 (Mladé letá, 1976)
Je to rozprávanie o živote ryby. O tom, ako sa malý strieborný lipník odlúčil od svojho húfu a stal sa samostatnou rybkou. Ako poznával nebezpečenstvo i krásu rodného potoka, víťazil nad nástrahami bystrosťou alebo útekom, keď bol nepriateľ mocnejší. Ako naostatok podľahol nepriateľovi najbystrejšiemu, človeku - rybárovi.