Heslo Foxi : (Parola "Foxi") - Gulev, Dimitar (Priatelia, 1986)
Prázdniny! Kto by sa na ne netešil ?! Dva mesiace bezstarostného života, slnko, voda, vzduch... Niekto ich trávi v pionierskom tábore, iný u starých rodičov, ďalší sa teší na dovolenku, ktorú prežije spolu s rodičmi. Aj hrdinovia našej knižky sa napokon dočkajú vytúženého voľna, no ani jeden z nich sa nechystá ani do pionierskeho tábora, ani na rodinnú dovolenku. Prázdniny prežívajú doma, v rodnej sofijskej ulici, kde poznajú každé zákutie, každý dvor. Štefan Druhý, Bimbo, Seľo, dvojčatá Sekul a Štefan sa však vôbec nenudia, okrem toho, že vedú spor s Trúbami. Tak prezývajú partiu svojich protivníkov. Chodia aj na výlety, kúpu sa v priehrade a navyše sa starajú o opusteného psíka Foxiho a prostredníctvom neho spoznajú zaujímavých ľudí zo svojho okolia. Tento prázdninový príbeh rozpráva o tom, ako objaviť veľa zaujímavého vo svojom najbližšom okolí, o deťoch, ktoré si svojou vynachádzavosťou vedia pripraviť sviatočné chvíle i vo všedných dňoch...