Babička : (Babička) - Němcová, Božena, 1820-1862 (Mladé letá, 1995)
Kniha plná hlbokej životnej múdrosti a lásky k obyčajnému ľudu i rodnej českej zemi, v ktorej sa autorka vracia k svojím spomienkam na šťastnú mladosť prežitú v Ratiborickom údolí. Idylické rozprávanie o mladosti je zároveň nesmrteľným pomníkom múdrosti českého ľudu a realistickým obrazom jeho všedných i sviatočných dní zo začiatku 19. storočia.