Babička (Babička) - Němcová, Božena, 1820-1862; Felix, Jozef, 1913-1977; Kraicová, Viera, 1920-2012; Urbancová-Kormanová, Hana (Bratislava Mladé letá, 1995)
Kniha plná hlbokej životnej múdrosti a lásky k obyčajnému ľudu i rodnej českej zemi, v ktorej sa autorka vracia k svojím spomienkam na šťastnú mladosť prežitú v Ratiborickom údolí. Idylické rozprávanie o mladosti je zároveň nesmrteľným pomníkom múdrosti českého ľudu a realistickým obrazom jeho všedných i sviatočných dní zo začiatku 19. storočia.
Doslov: Zázračná kniha ľudskej múdrosti.(Hana Urbancová). Pre čitateľov od 9 rokov. Pre 7. ročník ZŠ.
Keywords: romány autorské; autobiografické romány; dedinské prostredie; rodinné prostredie; 19. stor; dievčenské romány; Němcová, Božena, rod. Barbora (Novotná) Panklová (česká spisovateľka, jedna zo zakladateľov modernej českej prózy. Mala záujem o folklór, vrchol jej diela tvoria poviedky a rozsiahlejšie prózy z vidieckeho prostredia, 04.02.1820 Viedeň, Rakúske cisárstvo - 21.01.1862 Praha, Rakúske cisárstvo); Felix, Jozef (slovenský prekladateľ, preložil viac ako päťdesiat diel z francúzskej, španielskej, talianskej, provensalskej i českej literatúry (Dante, F. Rabelais, Stendhal, V. Hugo, R. Rolland, E. Rostand, H. Balzac, G. Flaubert, M. Proust, Ch. Baudelaire, M. Unamuno, P. Valery, F. Villon a mnohí iní), 27.5.1913 Ružomberok - 14.4.1977 Bratislava); sfilmované romány; próza; česká literatúra - texty; Kraicová, Viera (slovenská výtvarníčka, maliarka, grafička a knižná ilustrátorka. * 05.07.1920 Modra, Slovensko - 29.04.2012 Bratislava, Slovensko); pre čitateľov od 9 rokov