Zázračný lék (The miracle cure) - Coben, Harlan, 1962-; Hajný, Josef (Bratislava Bradlo, 1992)
Zázračný liek je napínavý triler odohrávajúci sa v lekárskom prostredí kliniky, kde niekoľko lekárov hľadá liek na smrteľnú chorobu AIDS. Ich snaženie však ohrozuje smrť. Jeden z tvorcov projektu, dr. Grey, zahynie a neznámy psychopatický zabijak vraždí vyliečených pacientov, homosexuálov. Prekážky výskumu však kladie i skupina, ktorej vodcovskými osobnosťami sú doktor Lowell, špecialista na rakovinu, riadiace stredisko zamerané na túto chorobu, a bigotný reverend Sanders. Využívajú svoje spojenie s tajomníkom Národného inštitútu zdravia a snažia sa kliniku skrátiť o pridelené granty. Sára Lowellová, dcéra dr. Lowella a známa televízna moderátorka, a jej manžel, basketbalová hviezda Michael Silverman, prichádzajú na kliniku, pretože Michael záhadne ochorel. Diagnóza je jednoznačná - AIDS. Michael je však vzápätí po prijatí na kliniku unesený.
Keywords: romány autorské; profesijné romány; lekárske prostredie; AIDS; thrillery; próza; americká literatúra - texty