Ríša Svätoplukova - Zúbek, Ľudo, 1907-1969 (Klub mladých čitateľov, 1969)
Kniha sa opiera o bohaté poznatky, ktoré autor čerpal, ba možno povedať vydoloval zo skúmania stredovekých literárnych prameňov. Najviac pozornosti venoval učiteľom-vierozvestom Konštantínovi a Metodovi.