Jesenná lýra: Videl som strom. Deň nahýlil sa. Jesenné dni. Ja a iné : (Samlade dikter) - Södergran, Edith, 1892-1923 (Klub milovníkov poézie, 1969)
Tento zväzok veršov je básnickým svedectvom ženy, ktorá zdanlivo márne bojuje s nepriazňou osudu a svojho okolia, s osamelosťou a zákernou chorobou, zomiera predčasne, a predsa vytvára dielo živé a inšpirujúce. Je svedectvom o ľudskej túžbe, o utrpení a odlúčenosti od sveta, o opojení životom i rezignácii, o rozkoši i smútku života aj o jeho zmätkoch a protikladoch.