Škola sa začína v máji - Beňo, Ján, 1933- (Mladé letá, 1974)
Stretneme sa tu opäť s dvoma jeho hrdinami, bratmi Ondrejom a Martinom, ktorí prežívajú kvôli vojne a blížiacemu sa frontu v čase po potlačení SNP predĺžené prázdniny. Do školy sa nechodí a to by malo stačiť na bezstarostný život, ktorý ponúka množstvo zaujímavých situácií, stretnutí i dobrodružstiev. Boli to však situácie a deje, v ktorých šlo aj o život, ktoré síce lákali, ale najmä lákali chlapcov, lebo byť svedkom napríklad toho, ako fašisti zostrelia parašutistu, pristávajúceho na padáku, nie je udalosť každodenná.