Šiel som s Hannibalom : (Ich zog mit Hannibal) - Baumann, Hans, 1914-1988 (Klub mladých čitateľov, 1981)
Pred viac ako 2000 rokmi sa slávny Hannibal vybral z Kartága na gigantický pochod proti Rímu. V armáde mal aj veľa slonov. Na jednom z nich bol jazdcom trinásťročný chlapec. Tento chlapec rozpráva o priebehu celého pochodu, o rôznych udalostiach a prekážkach, ktoré sa po ceste vyskytli, no predovšetkým o dramatickom a tragickom prechode cez Alpy a o príchode do Ríma.