Caesar a Kleopatra a iné hry : (The Complete Plays of Bernard Shaw) Človek nikdy nevie. Odhalenie Blanca Posneta. Ako klamal jej mužovi. Tmavá dáma zo sonetov. Šiesti mešťania z Calais. Shakes kontra Shav - Shaw, George Bernard, 1856-1950 (Vavrín, 1977)
Z anglického originálu The Complete Plays of Bernard Shaw. Tento výber je zameraný len na Shawovu dramatickú tvorbu. Dve hry tohto zväzku vznikli v tesnom susedstve v posledných rokoch minulého storočia. O popularitu Caesara a Kleopatry sa postaral aj film, ale najmä jej smelé novotárstvo. Shaw svoje postavy odglorifikoval, poľudštil. Obrazoborec Shaw rád rúcal idoly, modly, kulty. Postihlo to v našich vybraných hrách aj kráľa Eduarda III., ba i Shakespeara. História nech je radšej zábavná ako krutá, myslí si Shaw a ako autor komédií si to myslí správne. Zábavné sú však i Shawove hry zo súčastnosti, akou je i komédia Človek nikdy nevie. Ostatné hry sú aktovky. Šiesti mešťania z Calais ničím nepripomína slávne Rodinovo súsošie, ale hra Ako klamal jej mužovi sa podobá záverom Wildovej Florentskej tragédii. Shawove hry ostávajú podnes vtipným a osviežujúcim čítaním.