Z javiska: Strašne ošemetná situácia. Žobrácke dobrodružstvo. Meridián. Strieborný jaguár. Zlatý dážď - Solovič, Ján, 1934- (Slovenský spisovateľ, 1981)
Solovičova dramatická tvorba nielen z javiska, ale aj v knižnej podobe sa môže prihovárať našim súčasníkom, ktoré tematicky buď chýbajú v súčasnej próze alebo ju dopĺňajú. V Piatich hrách, ktoré vychádzajú v tomto výbere, Solovič nastoľuje a rieši morálne mladej i staršej generácie, kritizuje rozličné neduhy, ktorých sa musí zbaviť socialistická spoločnosť, aby rýchlejšie napredovala k vytúženému cieľu, ku komunizmu.