Piráti nad oblakmi - Blažej, Ján; Mojžiš, Viliam (Periskop, 1982)
Karol Habsburský roku 1921 podplatil pilota. Ďalší vzdušní piráti namiesto peňazí použili vyhrážky, pištole, výbušniny. Uniesli už vyše 500 lietadiel, takmer 20 000 lietadlám únosom či atentátom hrozili. Pri teroristických činoch proti leteckej doprave zahynulo vyše 1100 ľudé. Je zlikvidované pirátstvo? Pre trinásť kapitol sa autori snažili zrekonštruovať bezmála pol stovky únosov, charakterizujúcich najdôležitejšie etapy vzdušného pirátstva od prvopočiatkov leteckej dopravy po koniec sedemdesiatych rokov.