Kamarátka Vika (Seri albastri) - Costache, Anton, 1930-; Bagoňová, Milota, 1934-1980; Kolář, Radomír, 1924-1993; Linzbothová-Krupová, Elena, 1939- (Bratislava Mladé letá, 1971)
Autor venoval svoj obsiahly román predovšetkým deťom, ktoré prestávajú byť deťmi no ešte sa nestali dospelými, všetkým ktorí radi čítajú o svojich vrstovníkoch. Hlavnou hrdinkou je Vika, rozmaznaný jedináčik intelektuálskej rodiny, ktorá sa dlho nevie zaradiť do kolektívu svojich spolužiakov a len pomaly prichádza k poznaniu, že pýchou, uzavretosťou a sebectvom si nemožno získať lásku ani priateľstvo a náklonnosť iných. V podstate je Vika dobré, citlivé dievča, trochu plaché a málovravné, preto si postupne získa hlboké a starostlivo skrývané sympatie spolužiaka Nuna.
Pre čitateľov od 13 rokov.
Keywords: romány autorské; dievčenské romány; dobrodružné romány; próza; Kolář, Radomír (český národný umelec, maliar, ilustrátor a výtvarný pedagóg. * 19.08.1924 Rakovník, Česko - 05.10.1993 Praha, Česko); rumunská literatúra - texty; pre čitateľov od 13 rokov