Dobrodružstvá kapitána Korkorána : (Aventures merveilleuses, mais authentiques du capitain Corcora) - Assolant, Alfred Jean Baptiste, 1827-1886 (Klub mladých čitateľov, 1983)
Príbeh románu sa odohráva v rokoch 1856 - 1860 a začína v Lyonskej akadémii vied, ktorá hľadá vhodného muža, ktorý by v Indii našiel vzácnu posvätnú knihu Gurukaramtu. Prihlási sa námorný kapitán René Korkorán, potomok prostých bretónskych rybárov. Ten je všade sprevádzaný vernou tigricou Strelou, ktorú kedysi zachránil pred krokodílom. V Indii sa Korkorán pri svojej ceste za knihou pripletie do konfliktu medzi Angličanov a jedným mahratským kniežatstvom. Bez váhania sa postaví na stranu utláčaných Mahratov. Oslobodí Situ, dcéru kniežaťa z britského zajatia, zamiluje sa do nej, ožení sa s ňou a má s ňou syna Ramu. Po smrti jej otca, ktorý je ťažko ranený v bitke, sa sám stane kniežaťom a po víťazných krvavých bitkách vyženie Angličanov z krajiny. Dokonca sa mu podarí nájsť aj tú vzácnu knihu, pre ktorú pôvodne do Indie prišiel. Počas všetkých týchto dobrodružstiev mu tigrica Strela niekoľkokrát zachráni život.