Celistvosť črepov - Škamla, Ján, 1930-1997 (Slovenský spisovateľ, 1971)
Ukážka: Pamätám v temných horách voňajú nocou sená: bubeník mesiac bije na blanu oblohy vraj pohraničiu nôh vyhlási vojnu žena spolu ho prekročíme vladári úbohí. Zrazu je navôkol tam mnoho počúvadiel jazero postrehne aj prerývaný dych a prizná tvojim očiam cez ktoré úžas hľadel elementárny prameň navždycky vidiacich. Tak teda odchádzam ty moja smutná láska Pod nasím dotykom sa naježila zem Nie nesmúť že si takto obsahuplne ťažká dozrela k poznaniu ktorým ťa dopoviem.