Vianočný stromček : (L'arbre de Noël) - Bataille, Michel, 1926-2008 (Pravda, 1987)
Táto legenda našich čias nesmierne pôsobivo rozpráva tragický príbeh otca a syna, ktorí musia zaplatiť za nezmyselné zbrojenie tým najdrahším - ľudským životom. Autor zo zaujatím sleduje ich citový vzťah a atmosféru na zámku Herodes uprostred divokého kraja Auvergne, kam sa uchýlia na posledné tri mesiace, ktoré chlapcovi ostávajú po rádioaktívnom ožiarení. Majstrovsky vykresľuje trýzeň zúfalého otca, ale aj jeho nepoddajnosť a silu čeliť neúprosnému osudu. Rovnako hlboko preniká do inteligentnej duše Pascala, ktorý sa s ľahkosťou vlastnou iba deťom zmieruje so svojím tragickým údelom.