Letná fujavica - Beňo, Ján, 1933- (Mladé letá, 1978)
Začiatok letných prázdnin,to je, akoby človek naraz vhupol do iného sveta. čudné - spávaš v tej istej posteli ako predtým, keď si každé ráno mašíroval do školy, pri tom istom stole raňajkuješ, zajacov v klietkach ti nepribudlo a domáci kocúr je čierny a lenivý, ako aj bol. ani prázdniny vlastne nie sú nové a neznáme, ale znova sú tu, a to je vždy zvláštne...