Zbohom, Guľsary! : (Proščaj, Guľsary!) - Ajtmatov, Čingiz, 1928-2008 (Vydavateľstvo politickej literatúry, 1967)
V novele autor uplatnil svoj majstrovský rozprávačský talent, schopnosť preniknúť do vnútorného života svojho hrdinu, pastiera Tanabaja Bakasova. Jeho príbeh nám retrospektívne premietne na ceste z mesta do aulu, kde zomiera jeho verný druh, plavý kôň Guľsary.