Odročený čas: Výber z tvorby : (Das dreissigste jahr) - Bachmann, Ingeborg (Vavrín, 1986)
Druhovo a žánrovo pestré literárne dielo, ktoré nám zanechala rakúska spisovateľka Ingeborg Bachmann, sprevádza intenzívna a zložitá, zavše mnohovýznamová lyrická výpoveď, príznačný je preň kultivovaný, funkčný výraz, spätý s osobným, intelektuálnym zaujatím. Preslávila sa najmä dvoma útlymi básnickými zbierkami Odročený čas a Vzývanie Veľkého medveďa, ktorými si vytvorila svojský lyrický štýl vychádzajúci z vlastného vnútorného života a nadväzujúci na všeľudské existenciálne problémy. Tento štýl sa odráža aj v zbierkach poviedok Tridsiaty rok, Simultánne a aj v románe Malina, ktorých problematika sa zameriava na hraničné situácie vnútorného života ľudí pri hľadaní pravdy, lásky i vlastného sebapotvrdenia.