Odročený čas: Výber z tvorby (Das dreissigste jahr) - Bachmann, Ingeborg; Bžochová, Perla, 1935-1999; Horváthová, Mária; Juríčková, Viera; Cvrkal, Ivan, 1934-; Cvrkal, Ivan, 1934-; Krátky, Ľubomír, 1939-; Bžochová, Perla, 1935-1999; Stuppacherová-Koraušová, Elena, 1946- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1986)
Druhovo a žánrovo pestré literárne dielo, ktoré nám zanechala rakúska spisovateľka Ingeborg Bachmann, sprevádza intenzívna a zložitá, zavše mnohovýznamová lyrická výpoveď, príznačný je preň kultivovaný, funkčný výraz, spätý s osobným, intelektuálnym zaujatím. Preslávila sa najmä dvoma útlymi básnickými zbierkami Odročený čas a Vzývanie Veľkého medveďa, ktorými si vytvorila svojský lyrický štýl vychádzajúci z vlastného vnútorného života a nadväzujúci na všeľudské existenciálne problémy. Tento štýl sa odráža aj v zbierkach poviedok Tridsiaty rok, Simultánne a aj v románe Malina, ktorých problematika sa zameriava na hraničné situácie vnútorného života ľudí pri hľadaní pravdy, lásky i vlastného sebapotvrdenia.
Doslov: Jasnozrivosť poznania a trpkosť túžby (Ivan Cvrkal). Život a dielo (Ivan Cvrkal).
Keywords: poviedky autorské; spoločenské poviedky; sociálne poviedky; výber z poviedok; próza; Bžochová, Perla (slovenská prekladateľka, dlhoročná redaktorka vydavateľstva Slovenský spisovateľ, 18.11.1935 Košice - 06.01.1999 Bratislava); Krátky, Ľubomír (slovenský knižný grafik, typograf, kaligraf. Za svoju tvorbu získal desiatky uznaní a ocenení doma i v zahraničí. Iba v súťaži Najkrajšie knihy Slovenska mal za typografiu ocenených približne 100 kníh. Nar. 19.03.1939 Bratislava, Slovensko -); nemecká literatúra - texty