Jaroslav Vodrážka deťom - Kupec, Ivan, 1922-1997; 1922-1997 Moric, Rudo, 1921-1985; Vodrážka, Jaroslav, 1894-1984; Hollá, Danica (Mladé letá, 1984)
Antológia predstavuje umelca ako ilustrátora slovenských, českých a ruských rozprávok, básnických hrdinských spevov i ako literárneho tvorcu obľúbenej zvieracej rozprávky Macko Mrmláč valachom.