Výchova pre život v rodine - Rozinajová, Helena, 1931- (Osveta, 1981)
V prvej a druhej (teoretickej) časti knihy autorka načrtla pojem a definíciu výchovy pre život v rodine, stručnú charakteristiku vývoja a významu, načrtnúť procesuálnu stránku, ako aj základné ciele, obsah, zásady a metódy výchovy pre život v rodine. V tretej časti analyzuje problematiku na konkrétnom výskume, ktorý podáva rozpracovaný do štyroch častí - prvé dve sa týkajú predmanželského partnerského vzťahu chlapca a dievčaťa, muža a ženy, druhé dve časti sa venujú problematike manželstva a rodiny.