Tisíc a jedna noc - Pauliny, Ján, 1939-; Ondreička, Karol, 1944-2003; Veselý, Milan, 1939-2015; Nižnanská, Elena (Výber, 1987)
V pestrej galérii postáv nechýbajú žobráci, potulní mnísi, figliari, podvodníci, zlodeji, zločinci, bieli aj čierni otroci a eunuchovia. Cudné i hriešne manželky, bohaté i chudobné nevesty ľ panny, slobodné a rozvedené ženy, otrokyne a kurtizány, no všetky krásne a všetky bez výnimky túžiace po láske. Nepriestupné dvere háremov sa v Tisíc a jednej noci často otvárajú aj bez zázračného Sezam, otvor sa...