Tisíc a jedna noc - Pauliny, Ján, 1939-; Ondreička, Karol, 1944-2003; Veselý, Milan, 1939-2015; Nižnanská, Elena (Bratislava Tatran, 1987)
V pestrej galérii postáv nechýbajú žobráci, potulní mnísi, figliari, podvodníci, zlodeji, zločinci, bieli aj čierni otroci a eunuchovia. Cudné i hriešne manželky, bohaté i chudobné nevesty ľ panny, slobodné a rozvedené ženy, otrokyne a kurtizány, no všetky krásne a všetky bez výnimky túžiace po láske. Nepriestupné dvere háremov sa v Tisíc a jednej noci často otvárajú aj bez zázračného Sezam, otvor sa...
Poznámky. Edičná poznámka.
Keywords: príbehy autorské; indické príbehy; orientálne príbehy; Pauliny, Ján (slovenský arabista, ktorý sa zameriava na stredovekú arabskú historiografiu a literatúru, pripravuje prvý slovenský preklad Koránu, nar. 1939 -); arabské rozprávky; Ondreička, Karol (slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor, pedagóg, 23.04.1944 Čachtice - 10.11.2003 Bratislava); próza; arabská literatúra - texty